Muzica Usoara

Ce este si de unde provine muzica usoara

Muzica usoara este formata, de fapt, din mai multe genuri muzicale si a aparut in secolul XX, mai exact in cea de-a doua jumatate a acestuia.

Ca si traducere in alte limbi, muzica usoara nu cunoaste o transpunere exacta, intelesul sau fiind usor diferit. In limba franceza intalnim “musique legere”, iar in limba engleza “easy listening” care, la randul sau, se divizeaza in “beautiful music”, “light-music”, “music-hall”, etc. Acesta este motivul pentru care putem spune ca traducerea nu pastreaza exact sensul sintagmei. Tot in aceeasi ordine de idei, nu putem afirma ca muzica usoara este doar in Romania, pentru ca ea se intalneste si in alte tari, in special in Italia.

Publicul de masa vede acest gen ca fiind un gen opus muzicii culte sau a altor genuri cum ar fi muzica rock sau muzica pop.

O istorie a muzicii usoare

Ca si provenienta istorica, muzica usoara pare sa provina de la tinerii din Grecia antica, urmand ca apoi sa se regaseasca in muzica maselor, care a ajuns sa capete influente din muzica culta abia in perioada Renasterii.

Pe meleagurile noastre, aceste influente vestice ajung sa fie simtite incepand cu ultimele decenii din secolul XIX, deaoarece pana atunci influentele majore au fost de origine bizantina. D.G. Florescu si Guilelm Sorban sunt primii compozitori de romante si valsuri, adica cei care au adus muzica usoara pe teritoriul tarii noastre, iar acest lucru s-a intamplat dupa anul 1850.

De la tango la muzica pop

In ceea ce priveste evolutia pe care a avut-o muzica usoara in secolul XX, si mai exact in anii ’20, in Europa apare tangoul care este adus in tara noastra prin plagierile facute de compozitorii romani. Un exemplu in acest sens este celebrul Zaraza, care este o reproducere dupa tangoul uruguayan compus de Benjamin Tagle Lara dar, dupa aceea, au aparut si tangouri originale, scrise in limba romana.

Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial si pana la inceputul anilor optzeci, muzica usoara din Romania a evoluat in acelasi ritm cu muzica usoara din Europa insa, dupa aceea, regimul politic a impus limite si, in Romania, muzica usoara a fost inlocuita cu muzica pop. Intre timp, compozitorii acestui gen de muzica s-au retras ori s-au indreptat catre alte genuri, iar acest lucru a dus in cele din urma la disparitia muzicii usoare din contextul international, insa in Romania inca se asculta si se inregistreaza muzica usoara, dar de multe ori tinerii prefera sa o numeasca muzica pop.

Indiferent ce evolutie va avea muzica usoara, marile slagare vor ramane nemuritoare si vor fi ascultate cu placere atat de generatiile mai in varsta cat si de generatiile tinere. De multe ori, tinerii ajung sa le fredoneze fara sa isi dea seama ca fac parte din acest gen muzical si, din pacate, nu au habar nici macar cine le-a cantat prima data si le-a facut renumite.

About Scuty Catalin

No Comments

Be the first to start a conversation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.