Muzica Banat

Ce caracteristici are muzica banateana

Foarte multe persoane se intreaba de ce difera muzica zonelor din Romania din moment ce suntem acelasi popor. Principalul motiv pentru care exista aceste diferentieri este influenta pe care au avut-o popoarele care au dominat in zonele respective. De aceea, in zona Banatului exista foarte multe influente bizantine, iar aceste influente le veti gasi inclusiv in muzica ortodoxa de aici si chiar din Ardeal. De asemenea, muzica banateana prezinta si influente sarbesti, dar si influenta occidentala, datorita faptului ca se afla la confluenta a doua lumi din punct de vedere geografic si cultural.

Banatul, un spectacol al muzicii

Muzica banateana propriu-zisa a aparut la inceputul anilor optzeci. Aceasta era inspirata din muzica pop sarbeasca si venea ca o reactie la muzica populara care era impusa de catre stat. Bineinteles ca, din aceasta cauza, a ajuns sa fie interzisa.

Fiind inspirata din muzica pop, muzica banateana se facea cu intrumente cu care se face muzica pop, adica orga electronica, sintetizator si baterie, chitara electronica si chitara bas. La fel ca si celelate specii de muzica pop care aveau influente balcanice semnificative, si muzica banateana a facut parte din categoria proto-manelelor si a fost cenzurata odata cu acestea. Ca si sursa de inspiratie pentru proto-manele erau formatiile din Iugoslavia, Grecia, Bulgaria si Turcia, iar cele mai importante formatii romanesti care au cantat acest gen de muzica au fost Odeon, Azur, Generic si Miracol C.

In prezent, printre artistii care va pot incanta la petreceri cu muzica banateana se numara: Andreea Voica, Elisabeta Vasile, Cornel Borza, Nicoleta Voica, Puiu Codreanu, Traian Jurchelea, Valeria Arnautu, Ionut Sarbu, Zorica Savu si, nu in ultimul rand, Carmen Serban.

Daca sunteti din aceasta zona si trebuie sa organizati o petrecere, va recomand sa alegeti cu precadere muzica banateana si, in special, muzica populara banateana, dar puteti alege si cateva melodii din muzica ardeleneasca pentru ca vor fi apreciate de catre invitati.
Unde muzica nu e, nimic nu e

Muzica banateana este ideala pentru momentele vesele, in care vreti sa uitati de toate grijile si problemele vietii, pentru ca are ritmuri bine structurate si este foarte antrenanta. La fel ca muzica sarbeasca, cu care se aseamana extrem de mult, acest gen este potrivit pentru momentele in care se ciocneste un pahar si se sarbatoreste un eveniment important din vata dumneavoastra sau a celor dragi. De asemenea, ea este potrivita si pentru cazul in care sunteti trist dintr-un anumit motiv si doriti sa iesiti din aceasta stare si sa va simtiti mai bine.

Formatiile de muzica populara banateana vor fi in masura sa faca din petrecerea dumneavoastra cel mai minunat eveniment, pe care nu il veti uita niciodata si de care va veti aminti cu drag. Tot ce trebuie sa faceti este sa cautati formatia care sa corespunda cel mai bine din punct de vedere al tarifului si al repertoriului cu dorintele dumneavoastra.

About Scuty Catalin

No Comments

Be the first to start a conversation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.